Otkrivene željezne kuglice u stanicama ptica. Jesu li one ključ njihove uspješne navigacije?


Svake godine milijuni  selica poduzimaju impresivna putovanja preko kontinenata i oceana vođeni zemljinim magnetskim poljem. Način na koji ptice detektiraju ta polja zagonetka je koja znanstvenike muči već desetljećima.


ptice
Suradnja između laboratorija Keays na Institutu za molekularnu patologiju (IMP) u Beču i Centra za mikroskopiju, karakterizaciju i analizu (CMCA) sa zapadnoaustralskog Sveučilišta dovela je do otkrića koje bi moglo pospješiti rješavanje te zagonetke. Rad koji je objavljen na mrežnom izdanju časopisaCurrent Biology izvještava nas o otkriću željeznih kuglica u osjetilnim neuronima ptica. Ove živčane stanice nalaze se u uhu i pomoću njih se otkriva zvuk i gravitacija. Svaka stanica sadrži željeznu kuglicu i to na istom mjestu u svakoj stanici.
“Ovo je uzbudljivo otkriće. Pronašli smo ove kuglice kod svih vrsta ptica, bilo da se radi o golubu ili noju, ali nismo ih pronašli kod čovjeka”, izjavio je Mattias Lauwers, istraživač s IMP-a koji ih je otkrio.
Istraživač sa CMCA, dr Jeremy Shaw, koji proučava prisustvo željeza kod svih vrsta organizama – od školjaka do čovjeka, kaže da je ovo zapanjujuće otkriće. “Unatoč desetljećima istraživanja te željezne kuglice čije je postojanje tako očigledno do sada ipak nisu bile zamijećene. Priroda nas uvijek iznova iznenađuje, ovaj put različitim varijacijama korištenja željeza kod životinja”, rekao je dr Shaw.
Dr Shaw i njegov kolega s CMCA, profesor Martin Saunders, obojica stručnjaci analitičke elektronske mikroskopije, pomogli su pri analizi i opisu ovih novih željeznih struktura. Otkriće je nastavak prethodnih istraživanja IMP i CMCA kojima se dokazalo da su željezom bogate stanice nađene u kljunu golubova, a za koje se ranije mislilo da su magnetni senzori – zapravo samo krvne stanice.
“Stanice koje sadrže željezne kuglice daleko su bolji kandidat za magnetne senzore jer su to definitivno živčane stanice, ali pred nama je još dugi put do potpunog razumijevanja načina na koji ptice detektiraju magnetno polje”, izjavio je IMP-ov istraživač i voditelj projekta dr David Keays. “Zapravo još uvijek ne znamo kako funkcioniraju ove željezne kuglice.  će pokazati možemo li uopće detektirati magnetne receptore ili su oni možda ipak neuhvatljivi.”