NAJZAD: Efikasan lek protiv alkoholizma!


Novi lek “Nalmefene” u velikoj meri smanjuje želju za pićem čak i kod najokorelijih alkoholičara

Alkoholičari koji su svaki dan pili po najmanje 1,2 decilitara alkohola redovnim korišćenjem leka smanjili su taj unos na 0,5 dclJedna kutija “Nalmefene” tableta u Velikoj Britaniji košta oko 5,500 dinara, a mi se nadamo da će se uskoro pojaviti i na našem tržištu.



Lek “Nalmefene” umanjuje osećaj zadovoljstva nakon popijene čaše alkoholnog pića. U kombinaciji s pomoći psihologa smanjuje potrebu za konzumacijom alkohola za gotovo 61 odsto. Lek poznat i pod imenom “Selincro” stigao je na britansko tržište, a cena pakovanja od 14 tableta iznosi 5,500 dinara što je dovoljno za dve nedelje.

U kliničkim studijama alkoholičari koji su svaki dan konzumirali 1,2 decilitra alkohola redovnim korišćenjem leka smanjili su taj unos na 0,5 decilitara. Osim toga, oni koji su alkohol pili 23 dana mesečno, uz ove tablete i šestomesečnu psihoterapiju za pićem su posezali samo devet dana u mesecu.
- Ljudi u studiji nisu bili tipični alkoholičari, svi su oni imali posao i porodicu, a samo su njihovi najmiliji znali da imaju problem sa pićem. U kombinaciji sa psihoterapijom “Nalmefene” bi mogao da pomogne ljudima koji se bore s alkoholizmom – istakao je dr David Kolijer sa Medicinskog fakulteta u Londonu.