Istine i zablude o celulitu


Vreme je za buđenje iz zimskog sna i za početak priprema za leto. Žene na svom spisku uvek imaju niz stvari koje treba popraviti, a jedna od njih je svakako celulit koji muči veliki broj pripadnica nežnijeg pola
Rešite se celulita i započnite svoje leto bez brige i sa puno samopouzdanja. Skidanje jakni, čizama i vunenih haljina ženama iz godine u godinu predstavlja uvek isti problem. Prirodni tok koji se ponavlja od jeseni do leta je sledeći: zimi se žene opuštaju, mrzi ih da izlaze iz kuće i odlaze na vežbanje po snegu i ledu, a proleće je pravo vreme za paniku, razmišljanje onabačenim kilogramima i traženje rešenja za skidanje celulita. Međutim, nema potrebe da paničite. Sve što treba je da se upoznate sa problemom sa kojim se nosite i da pronađete pravo rešenje za vašu borbu protiv narandžine kore. Evo nekoliko činjenica o celulitu koje vam u tome mogu pomoći.

Celulit je debljina
Netačno. Celulit je većim delom oštećeno masno tkivo, a uzrok tome je nedovoljna cirkulacija i drenaža u zahvaćenim delovima tela. Doktorica Elizabet Densej objašnjava kako ta pojava češće zahvata žene nego muškarce, a kada se zarobljene stanice masnoće nakupe ispod kože, ona izgleda prepuna rupica i naborana, baš poput narandžine kore.
Celulit je nasledan
Tačno. Baš kao što su nasledne mnoge bolesti i stanja, celulit takođe ima veze s genskim nasleđem. Ipak, na pojavu celulita uveliko može da utiče ishrana, stil života i hormoni. Ukoliko vaša majka ili baka imaju puno celulita, moguće je da ćete i vi imati isti problem pa već u mladim danima brinite o svom životnom stilu i sprečite ga onoliko koliko je to moguće.
Celulit imaju samo gojazne osobe
Ovo je jedna od najčešćih zabluda vezanih za celulit. Neka su istraživanja pokazala da preko 80 odsto žena u zapadnim zemljama ima celulit bez obzira jesu li mršave ili debele. Poznato je da su mnogi supermodeli priznali kako se bore s celulitom. Što se težine i celulita tiče, trebali biste da pazite na naglo povećanje težine, a potom mršavljenje jer se koža u tim slučajevima rasteže i celulit izgleda još gore.
Celulit s godinama postaje sve gori
Nažalost, to je istina. Celulit može da se formira čim nivo estrogena počne da raste u pubertetskom periodu. Kako starimo, najčešće postajemo sve manje aktivni, imamo višak kilograma, a koža postaje tanja. Sve zajedno idealna je podloga da se celulit nakuplja u sve većim količinama i da bude sve vidljiviji. U tom procesu masne naslage rastu i pune se tečnošću zbog nedostatka cirkulacije. Osim vežbanja i pokretljivosti, u borbi protiv celulita treba da izbacite nikotin, alkohol i kofein.
Vežbanje pomaže u borbi protiv celulita
Ovo je tačno iako samo vežbanje ne može da pomogne da se celulita rešimo u potpunosti. Vežbanje pomaže boljoj drenaži, cirkulaciji, tonusu mišića i izbacivanju štetnih materija iz organizma što kožu čini lepšom i nežnijom. Ukoliko želite da postignete taj efekt, najpametnije je da odaberete aerobne vežbe za celo telo, pola sata do sat vremena pet puta nedeljno. To može biti vožnja bicikla, ples ili klasični aerobik s trbušnjacima, čučnjevima i vežbama za noge.
Voda pomaže u borbi protiv celulita
Iako je zdravo piti mnogo tečnosti, voda ne pomaže u borbi protiv celulita. Većina nas je dehidrirana, ali to se odnosi na najveći organ na telu – kožu. Važno je da pijete oko litar i po vode dnevno kako bi limfni sastav izbacio otpadne materije i zadržao nivo vode u koži na optimalnom nivou. Međutim, prevelike količine vode mogu da učine da celulit izgleda još gore. Voda u borbi protiv celulita može da pomogne samo ako se tokom tuširanja masirate tri puta nedeljno jer time podstičete drenažu i bolju cirkulaciju.
Zdrava ishrana sprečava pojavu celulita
Nažalost, ni to nije sasvim tačno. Zdrava hrana uvek je pravi izbor, ali to ne znači da zato nećete dobiti celulit. Antioksidansi iz hrane neutralizuju slobodne radikale koji uzrokuju celulit i poboljšavaju mikrocirkulaciju u telu. Takođe, esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6 pomažu protiv nakupljanja masnih naslaga, ali to ne znači da nećete imati celulit.
Liposukcija sigurno pomaže
Ni ova tvrdnja nije tačna. Čak i ako možete sebi da priuštite ovaj skupi tretman, treba da znate da je rizičan, a često i vrlo traumatičan. U borbi protiv celulita treba uzeti sve faktore u obzir i kombinovati zdrav način života koji uključuje zdravu ishranu, vežbanje i masaže.