Australijsku premijerku đaci gađali sendvičem


Dok u Iraku neomiljene strane i domaće lidere gađaju cipelama - australijsku premijerku Džuliju Gilard su danas đaci gađali sendivičem sa paštetom od kvasca, prilikom posete Srednjoj školi Marsden u južnom delu Brisbejna, gde je trebalo da pristuvu događaju poznatom kao “Najveća prepodnevna čajanka”.


Na premijerkinu sreću, sendvič je promašio metu, i uz šljapkavi zvuk pao na pod, a učenik Kajl Tomson (16), za kog se veruje da je vinovnik incidenta, suspendovan je na 15 dana.
Premijerkino druženje sa đacima je, pritom, od samoga početka ispalo dosta nesrećno, jer su je učenici već prilikom izlaska iz automobila dočekali povicima “gubitnice” i “lažljivice”, zvižducima i vikom, a čak ni nastavnici koji su pohrlili iz školske zgrade da ih umire nisu uspeli da obuzdaju učenike koju su, prema izjavi jednog očevica “podivljali”.
Jedan od komentara na ovu situaciju glasio je i da takav incident pokazuje da su loši rezultati Gilardove kao lidera zemlje “prodrli čak i u svest dece”.
Šefica australijskih laburista, inače poreklom iz Britanije, raspisala je opšte izbore za septembar, ali ankete za ispitivanje javnog mnjenja pokazuju da njena partija daleko zaostaje za rivalima.
Sama Gilardova je, međutim, incident primila prilično opušteno, svodeći ga na nivo običnog nestašluka, uz komentar da će “deca uvek biti deca”.
Učenik Tomson je, pak, za australijsku televizijsku mrežu Kanal 9 izjavio da je nepravedno optužen, jer nije on taj koji je bacio sendvič, već je, naprotiv, drugog učenika pokušao da spreči da to učini. On tvrdi da mu je čak i izbio sendivič iz ruke, ali da je ovaj svoju nameru ipak uspeo da ostvari narednim “projektilom”.